Terug naar overzicht

Aardwarmte voor duurzame verwarming van huizen

Afgelopen week is gestart met proefboringen naar aardwarmte voor de duurzame verwarming van woonwijken. Op een paar plekken gebeurt dit al, zoals in Den Haag Zuidwest. Dit is de eerste plek in Nederland waar aardwarmte voor de verwarming van huizen gebruikt wordt. Een kwart van de huizen kan voor 2050 over op aardwarmte, denkt Energie Beheer Nederland (EBN).

Val11069

De Haagse Aardwarmtecentrale Leyweg levert aan 1.200 huizen schone warmte uit eigen bodem. Er zijn twee aardwarmteputten geboord: een productie- en een injectieput. Met de productieput wordt het water uit de grond gehaald en met de injectieput wordt het na gebruik weer terug gepompt. Dankzij dit systeem verdwijnt er geen water uit de grond en voorziet het project enkele duizenden woningen van warmte. Mede dankzij een financiering van het Energiefonds Den Haag kwam het project Haagse Aardwarmte van de grond.

Lees hier meer over Haagse aardwarmte of bekijk het item terug op het NOS Journaal (vanaf 21:18)

REACT-EU geld 

De ontwikkeling en realisatie van het eerste binnenstedelijke geothermieproject Leyweg in Den Haag is niet alleen mede mogelijk gemaakt door EFRO-middelen uit het Programma Kansen voor West.

De Europese Unie heeft in reactie op de COVID-19 pandemie extra middelen beschikbaar gesteld om bijvoorbeeld de versnelling in de ontwikkeling van schone en duurzame energie een extra impuls te geven. Het ED-fonds heeft aanspraak kunnen maken op die middelen. Dat zogenaamde ‘REACT-EU’ geld is niet alleen gebruikt voor Leyweg, maar ook voor de ontwikkeling van een tweede binnenstedelijk geothermieproject aan De Constant Rebecqueplein in Den Haag.