Terug naar overzicht

Den Haag start Lokale Initiatievenfonds voor Schone Energie

De gemeente Den Haag heeft definitief groenlicht gegeven voor de start van het Lokale Initiatievenfonds voor Schone Energie (LISE). De succesvolle pilotfase, krijgt nu structurele financiering.

The Hague 1491554 1920

Op dit moment komen veel duurzame wijkinitiatieven moeilijk uit de startblokken. Dit komt omdat ze het vaak zelf niet in één keer kunnen betalen en fondsen en banken het risico van een lening nog niet aandurven. Het lokale Haagse fonds moet hier verandering in brengen. Dit gaat LISE doen door bewoners, lokale ondernemers, (sport)verenigingen en Verenigingen van Eigenaren te helpen met het overstappen op duurzame energie.

LISE vergroot slagingskans bij Energiefonds Den Haag

Vooruitlopend op deze nieuwe regeling heeft er een pilot gedraaid met een voucherregeling. In totaal zijn er al 14 wijkinitiatieven succesvol ondersteund op deze manier. Het geld van LISE kan gebruikt worden om de voorbereidingskosten van de verduurzamingsplannen in Haagse wijken en buurten te bekostigen, zodat initiatiefnemers na verdere ontwikkeling wél succesvol een beroep kunnen doen op financiering door fondsen en de markt. LISE vergroot hiermee de slagingskans van verschillende initiatieven om een lening bij oa het Energiefonds Den Haag (ED) aan te vragen.

Gevulde pot door revolverende werking

Het Lokale Initiatievenfonds begint dit jaar met €400.000,00. Met dit geld kunnen ongeveer 25 nieuwe initiatieven ondersteund worden met een voorfinanciering. Als het fonds bewezen effectief is, zal er uiteindelijk €3.000.000,00 beschikbaar komen. Het geld wordt terugbetaald zodra een project succesvol is en stroomt daarmee weer terug in het fonds. Op die manier kunnen anderen initiatieven weer een beroep doen op het fonds. Er wordt geen rente in rekening gebracht. Zo draagt de gemeente Den Haag financieel bij aan vele honderden initiatieven om Haagse wijken te verduurzamen.