Terug naar overzicht

De PowerPlane

In Nederland zijn we bekend met het principe windenergie. Met bestaande technologieën zijn we al op de goede weg, maar Ampyx Power vindt dat het nóg slimmer kan. Met behulp van ED ontwikkelde het bedrijf de PowerPlane.

Ampyx Power Plane

Meer windenergie

De huidige windturbines in Nederland zijn maximaal 200 meter hoog. Zonde, want de krachtigste wind bevindt zich hoger in de lucht. Bovendien wordt voor dit systeem veel ruimte in beslag genomen. De PowerPlane is een onbemand vliegtuig dat in die hogere luchtlagen kan komen. Het kan hierdoor meer windenergie vangen.

Het proces

Het vliegtuig vliegt zelfstandig aan een kabel die verbonden is met een generator op de grond. De generator neemt minder ruimte in dan de meeste traditionele systemen. Het toestel beweegt in een patroon op een hoogte van maximaal 450 meter. Als het vliegtuig beweegt, trekt het hard aan de kabel waardoor de generator gaat draaien. Als de kabel geheel is uitgetrokken maakt het toestel automatisch een duikvlucht en wordt de kabel opgerold. Vervolgens beweegt het toestel weer in hetzelfde patroon en herhaalt dit proces zich.

Sensoren

Het toestel start, vliegt en landt zelfstandig vanaf een platform met behulp van allerlei sensoren. De sensoren houden rekening met allerlei omstandigheden (zoals het weer) zodat het vliegtuig eindeloos het patroon kan blijven vliegen.