Skip to the content

Haagse Aardwarmte Leyweg

Haagse Aardwarmte Leyweg heeft als doel om aardwarmte te produceren voor de binnenstedelijke omgeving in Den Haag Zuidwest.

Het gebruik van aardwarmte

Aardwarmte, ook wel geothermie genoemd, wordt gewonnen door warm water uit dieper gelegen aardlagen te pompen. Met name voor gebouwen die veel warmte nodig hebben, zoals bijvoorbeeld kassen, is deze methode interessant en rendabel. Hoe dieper in de grond, des te hoger de temperatuur. Zo kan de temperatuur in Nederland al oplopen tot 31 graden per kilometer. Handig, want als de temperatuur van het opgepompte water hoog genoeg is, kun je er ook elektriciteit mee produceren.

Haagse Aardwarmte Den Haag gaat een stap verder. Dit project is het eerste binnenstedelijke geothermie project van Nederland. Het warme water dat wordt gewonnen, zal worden gebruikt voor de verwarming van woonhuizen en gebouwen in Den Haag Zuidwest.

 

Een duurzaam systeem

In 2010 zijn er 2 aardwarmteputten geboord: een productie- en een injectieput. Met de productieput wordt het water uit de grond gehaald en met de injectieput wordt het na gebruik weer teruggepompt. Dankzij dit systeem verdwijnt er geen water uit de grond en voorziet het project enkele duizenden woningen van warmte.

Meer weten over dit project? Bekijk de website.